miercuri, 3 noiembrie 2010

Despre FORUM... la trecut

In perioada 22-24 octombrie 2010 s-a desfasurat la Bucuresti forumul "100 de idei de educatie non-formala", eveniment care a reunit atat lideri din centrele locale si echipele nationale ale ONCR cat si reprezentanti ai autoritatilor centrale de tineret si ONG/uri de tineret si educatie non-formala din Romania.

In cadrul forumului au existat si cateva sectiuni care au abordat teme de mediu, mai precis: "Educatie pentru Mediu" si "Cercetasie si Natura".
Organizatorii forumului si-au propus sa furnizeze cateva instrumente de lucru pe componenta "Educatie pentru Mediu" si sa clarifice o serie de concepte privind Mediul Inconjurator, Educatie pentru Mediu, Activitati de educatie non-formala pe mediu, etc. Au fost invitate o serie de organizatii de mediu, care insa nu au participat pana la urma. Ne pare foarte rau, deoarece ar fi fost o ocazie foarte buna pentru cercetasi sa intre in contact cu acestea si sa dezvolte noi proiecte in acest domeniu. Ne gandim insa ca acest lucru este, poate, un semnal legat de implicarea noastra in problemele de mediu din Romania si de modul cum sintem perceputi - nicidecum ca o organizatie care face ceva, cat de putin, pentru mediu.

In cadrul forumului a fost prezenta si Marita Voss, membru in echipa internationala a DSPG (Organizatia Cercetasilor Germani "Sankt Georg", finantatorii proiectului "Cercetasia pentru natura"), care a prezentat modul in care DSPG a inteles sa includa protectia mediului pe lista de prioritati nationale ale organizatiei, atat ca si propunere educativa si de programe specifice, cat si ca si politica a organizatiei. In organizatia germana exista traininguri de mediu pentru lideri si lideri locali specializati pe probleme de mediu. DPSG a deschis, de asemenea, un centru scout national care abordeaza problematica dezvoltarii durabile si a protectiei mediului (http://www.dpsg.de/einrichtungen/westernohe/).

Filmul documentar "HOME" realizat de catre Yann Arthus Bertrand a fost de asemenea urmarit cu interes de lideri in cadrul serii sociale.

Liderii ONCR participanti la forum au identificat educatia de mediu ca si componenta a educatiei non-formale prioritara pentru Miscarea Scout din Romania, tinand cont si de faptul ca educatia in natura este parte a Metodei Scout si ca fiecare cercetas are o responsabilitate individuala dar si colectiva, ca organizatie, de a face ceva in sprijinul conservarii naturii. O alta concluzie a forumului a fost data de faptul ca este nevoie ca Cercetasia sa vina cu propuneri de activitati interesante si incitante pentru tinerii de azi si care sa contribuie in mod real la rezolvarea problemelor de mediu, viitoare activitati pe aceasta componenta vor trebui sa fie mult mai profunde ca abordare si rezultate clare si concrete decat cele derulate pana acum, axate pe ecologizari sau (re)marcare de trasee turistice.

Articol de Paul Iacobas si Ioana Lucaciu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.