joi, 29 aprilie 2010

Ultimele noutati - finalizarea proiectelor scout de mediu si depunerea tuturor rapoartelor.

In perioada aprilie - octombrie 2009 au fost organizate 8 proiecte mici de mediu in toata tara. Ele au fost initate si implementate de cercetasi, alaturi de diferiti parteneri.
Iata o lista:


1. Adopta un punct de (bel)vedere!
CL Bacau, septembrie-octombrie 2009

Scopul proiectului “Adopta un punct de (bel)vedere!” a fost de a motiva si implica tinerii in amenajarea traseelor turistice in padurile din extrema de vest a orasului, finalizand cu locuri de belvedere special amenajate pentru recreerea tuturor celor doritori de activitati sportive ce necesita astfel de locatii propice pentru desfasurarea lor.

2. ECO 2009 - Lupisorii in actiune
CL Ramnicu Valcea, aprilie-iunie 2009

Scopul proiectului a fost educaţia ecologică a copiilor de vârsta lupişorilor (7-10 ani), în vederea colectării selective a deşeurilor.

S-au organizat urmatoarele: o sedinţă de pregătire a liderilor şi cadrelor didactice (invăţătoare) din Şcoala generala Take Ionescu, la care a fost prezentat proiectul şi au fost stabilite măsuri de organizare a primelor activităţi, au fost distribuite cutiile de carton personalizate în care au fost colectate selectiv deşeurile din plastic şi hârtie. Deşeurile organice s-au colectat în coşurile de gunoi ale claselor. S-a organizat o adunare a lupişorilor în care li s-a explicat că vor participa la proiect şi s-au stabilit responsabilităţi pentru acţiunile viitoare. A fost prezentat un film realizat de Direcţia de Programe a Primăriei mun. Râmnicu Vâlcea având ca subiect necesitatea colectării selective a deşeurilor. A fost realizat pliantul color ECO 2009- Lupişorii în acţiune. Au mai avut loc vizite reciproce ale cercetaşilor lupişori la Grădiniţa nr. 2 Râmnicu Vâlcea - acţiune intitulată Lupişorii se întorc la grădiniţă – şi a preşcolarilor la Şcoala Take Ionescu. Emisiune la postul de televiziune VTV. A participat Maria Almaşi, coordinator proiect. Ateliere la grădiniţă şi la şcoală în cadrul cărora au fost confecţionate obiecte utile din deşeuri. S-au organizat expoziţii atât la şcoală cât şi la grădiniţă.
Carnavalul deşurilor a avut loc la Grădiniţa nr.4 cu ocazia unei serbări de sfârşit de an. Copiii (preşcolari şi lupişori) au fost îmbrăcaţi în costume realizate din materiale din deşeuri sau chiar din deşeuri (PET-uri, folie de plastic, ziare, cartoane, etc.)
Procesul deşeurilor – scenetă realizată de lupişorii unităţii Cozia, şi prezentată în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul Vâlcea. Sceneta a fost înregistrată şi difuzată la Televiziunea Vâlcea 1.

3. ECOSELECT
CL Radauti, aprilie - iunie 2009
aventuraradauti.blogspot.com

Scopul proiectului a fost educarea în spiritul respectului pentru mediul înconjurator, conştientizarea faptului că omul nu este stăpânul naturii, ci parte integrantă a ei.

Principalele activitati:
Organizarea lansării proiectului a fost coordonată de patrulele de cercetaşi. În acest scop, cercetaşii au pregătit postere, broşuri/fluturaşi publicitari, pliante, pancarte, care să aibă ca scop informarea membrilor comunităţii şcolare şi a celei locale cu privire la finalităţile şi specificul proiectului. În ziua de 1 aprilie 2009, în faţa tuturor elevilor şi cadrelor didactice, cercetaşii au prezentat proiectul. La colţul cercetaşului s-a afişat programul activităţilor, elevii şcolii fiind invitaţi să se înscrie la una sau mai multe din activităţile propuse.

Elevii care au ales să participe la etapa de documentare au devenit membri ai Clubului „Ştiu!Vreau să ştiu!Am aflat!”. Sarcina lor a fost să realizeze portofolii cuprinzând informaţii despre colectarea selectivă a deşeurilor, centrele de colectare din zonă, valorificarea deşeurilor, activităţi de ecologizare derulate în zonă, fotografii, imagini. Cei mai mari au realizat prezentări PowerPoint, în vederea sensibilizării comunităţii şcolare şi a celei locale, ceea ce a avut ca urmare o implicare mai eficientă în proiect. Portofoliile au constituit baza teoretică a proiectului, care a fost pusă la dispoziţia tuturor elevilor şcolii.

Mâini dibace pentru ECO SELECT – confecţionarea pubelelor şi personalizarea acestora de către elevi. La această activitate au participt 10 cercetaşi, 4 cadre didactice, 20 de elevi. Pubelele existente în fiecare şcoală au fost personalizate astfel încât să transmită mesaje ecologice şi foarte clare pentru ca deşeurile să fie colectate selectiv.

Ecocetăţeanul – colectarea selectivă a deşeurilor
Patrulele de cercetaşi au mobilizat tot colectivul şcolii din care fac parte pentru acţiunea de colectare şi ecologizare a unor spaţii verzi.Echipele formate au ecologizat suprafaţa de spaţiu verde stabilită. Elevii, însoţiţi de cadrele didactice implicate, au colectat şi selectat deşeurile în saci menajeri.

Deşeurile colectate selectiv(hârtia, pet-urile, ambalajele din aluminiu) au fost predate la Centrele de colectare care sunt partenere în proiectul derulat.
Gunoiul menajer a fost depozitat în locuri special amenajate pentru a fi transformat în compost (acesta va fi folosit pentru minigrădina botanică de la Şcoala cu clasele I-VIII nr.4 Rădăuţi, sera de la Şcoala cu clasele I-VIII Satu Mare, grădinile de flori de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Şcoala cu clasele I-VIII nr.2 Marginea).

Scout pentru o lume verde – În fiecare unitate de învăţământ în care s-a derulat proiectul s-a amenajat un colţ ECOSELECT în care s-au afişat: fotografii de la activităţile desfăşurate, impresii ale celor implicaţi, produse realizate din deşeurile colectate, toate acestea menite să promoveze rolul mişcării scout în educarea ecologică a tinerilor.

4. De remarcat
CL Tulcea PH, mai 2009

Scopul proiectului a fost intretinerea traseului turistic Dealul cu Drum, cu o lungime de 14 km si marcat printr-un triunghi rosu. Ruta sa este Greci - Valea Racova - Valea Piatra Roşie - Valea Curături - Valea Taiţa – Nifon. Traseul e cuprins in Parcul National Muntii Macinului.

In 2 zile, intregul traseu a fost re-marcat. Pe parcurs, s-a facut si igienizarea acestuia.
Participantii au avut ocazia de a observa cateva specii de fauna – in special reptile si amfibieni – si flora specifica unitatii de relief, iar rangerul care ne-a insotit ne-a precizat si alte specii care pot fi intalnite in parc si semnele prezentei lor. Cercetasii au putut admira frumusetea peisajului si formatiunilor geologice unice si au impartasit si au aflat cateva modificari simple pe care le pot face modului de viata pentru a-si micsora impactul asupra mediului, prin atelierul de ecologie.

S-au montat panouri informative, pentru constientizarea turistilor asupra impactului negativ pe care il pot avea in mediu.
Au participat 6 temerari, 1 tanar lider si 3 lideri.


5. Trasee montane pe versantul nord-estic al Masivului Fagaras
CL Miercurea Ciuc, mai 2009

Acest proiect a facut parte dintr-o initiativa mai veche a CL Miercurea Ciuc, care s-a desfasurat pe o perioada de 3 ani si in care s-au marcat 7 trasee noi, s-au instalat panouri informative, s-a creat un loc de campare permanenta la marginea satului Copacel (E.S.C.C. – Eco Scout Camp Copacel), iar cu sprijinul Cercetasilor Romaniei s-au organizat actiuni de promovare si informare in satele din comuna.

In cadrul proiectului de fata a fost finalizata marcarea traseelor turistice, amplasarea ultimelor panouri informative, respectiv a sagetilor indicatoare, activitati intrerupte anul precedent din lipsa de fonduri.

6. Green fingers
CL Targu Jiu, iulie-august 2009

Proiectul a avut ca si punct central ecologizarea din comuna Polovragi (31.07.09-02.08.09). Dorind sa urmarim scopul proiectului, si anume incurajarea unui comportament ecologist al tinerilor, am implicat 30 de tineri, atat cercetasi cat si voluntari, in activitati de ecologizare a zonelor cu teren accidentat din zona Polovragi.
In cele trei zile petrecute la Polovragi, pe parcursul desfasurarii proiectului, am reusit sa-i determinam pe tineri sa aiba un comportament ecologist, am ecologizat propriu-zis o zona afectata de gunoaie,am dezvoltat lucrul in echipa si abilitatile de comunicare si nu in ultimul rand dobandirea de cunostinte de alpinism.

7. Natura la ea acasa
CL Pascani, octombrie 2009

Scopul proiectului a fost educarea în spiritul respectului pentrut mediul inconjurator, conştientizarea faptului că prin poluarea acestuia dăunăm atât sănătăţii celor din jur cât şi a naturii (un mediu curat - o viaţă sănătoasă).

Ideea de a reamenaja un spatiu natural in care cercetasii din Pascani isi desfasoara cele mai multe activitati cercetasesti, a fost pusa in aplicare prin acest proiect. Au participat 7 lideri adulti, 3 patrule de exploratori, 5 patrule de temerari, peste 20 de adulti invitati la deschidere, peste 30 de parinti ai cercetasilor, autoritati locale.

Principalele activitati:
Sunt cercetaş, arhitect, peisagist- concurs de desene - postere- pe grupe de varsta- cu organizarea unei expozitii si alegerea celui mai bun plan. Exporatorii impreuna cu coordonatorul de proiect au mers cu planul la primarie si au prezentat ideea primarului, care si-a dat acordul sa realizam aproape toate ideile trecute in plan.

Reutilizam , refolosim, remodelam - s-au realizat urmatoarele activitati, pe patrule: Curatenie/ ecologizare/ reciclare deseuri, expozitie realizata din deseuri, varuit copacii existenti, reconditionat/ inlocuit lemn la banci/ vopsit banci, construit/ scris pancarde cu diverse mesaje, construit cosuri pentru colectarea deseurilor, plantari.

8. Masivul Fagaraş, mai curat, mai accesibil turiştilor
CL Miecurea Ciuc, septembrie 2009.

Scopul proiectului a fost ecologizarea Văii Lisei şi a Pojortei, din Masivul Făgăraş, şi premarcarea-marcarea unor noi trasee turistice.

S-au realizat urmatoarele: informarea populaţiei referitor la modul de ocrotire a naturii (discutii cu localnicii, distribuire de fluturasi, montarea de panouri informative in cele 2 localitati), implicarea organelor locale în acţiune, ecologizarea celor doua văi, premarcare şi marcarea unor noi trasee turistice cu sprijinul Salvamont Victoria.

Pentru a vedea ce s-a intamplat in cadrul acestor proiecte, intrati pe galeria foto aici.

Suma totala acordata ca finantare a fost de 15.531,24 ron. Iata deci ca se pot face multe lucruri cu cca 2000 ron/proiect, in medie. Finantarea a fost pusa la dispozitia ONCR de catre organizatia germana de cercetasi Deutsche Pfadfinderschaft Sankt Georg (DPSG), prin proiectul "Cercetasie si natura".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.